2015. november 6., péntek

HÁLAPÉNZT csakis hálából


"Hálát a betegtől, pénzt az államtól" - Magyar Rezidensszövetség 






Nem vagyok álszent, szültem két gyereket, volt egy igencsak komoly betegségem...
Én is adtam már hálapénzt. Igen, adtam.
Hálából.
Dehogy hálából.. azért mert ez a szokás.. de könyörgöm, milyen agyament szokás ?

Tudom, hogy megint nagyon sok ember tyúkszemére lépek rá, de álszentség lenne, hogy ha ebben a témában nem írnám le a gondolataim.
Minap részese voltam egy baráti beszélgetésnek, ahol azon kívül, hogy mindenki megmutogatta egymásnak a rák okozta hegeit, szó került a hálapénzről is.
Biztos vagyok abban, hogy az orvosok egy nagyon jelentős hányada - szeretném hinni, hogy nem a kisebbség - nem fogad el hálapénzt.
Azt meg szeretném tudni, hinni, bízni, hogy a kisebbség az - ugye nem a túlnyomó többség ???- aki előre bemondja a "tarifáját".
Azt gondolom, hogy az orvosok ugyan úgy emberként is működnek, mint mi - betegek. De igenis mi, betegek tehetünk arról, hogy némely orvos megteheti, hogy még mielőtt bármit csinálna azért, hogy meggyógyítson minket, elmondja, hogy egy havi fizetésünket a Bűvös Fehér Borítékba tegyük be rögvest. Na jó, lehet az ő zsebébe is.....
Nem általánosítok, mert az igazságtalan lenne. Eszem ágában sincs senki lelkébe tiporni. Nem vádaskodom és nem is ítélkezem. 
Bár nekem nincs helyreállítva a mellem, azért ebben a témában az elmúlt 1-2 évben igen cifra eseteket hallottam már - sajnos.
Most nem írok a szülés körüli egyre őrültebb árakról, mert nekem az már nem játszik.....
Szerencsére fogalmam sincs a szívsebészet, agysebészet velejáró költségeiről....

De írok kedven témámról, a mellek helyreállításáról egy rákbetegség után.....
A tény : a rákbetegség miatt csonkolt vagy amputált mellek rekonstrukciós műtéteit az OEP finanszírozza a kórházaknak. Ez azt jelenti, hogy ha egy nő, akinek történetesen mellrákja volt, ingyen és bérmentve jogosult a mellhelyreállító műtétre. Igen, a járulékos költségek, mint speciális melltartó, a beteg számára is pénzbe kerül. DE... maga a műtét nem. Minden kórháznak éves kerete van, amit bizonyos műtétek elvégzésére fordíthat. Ezért vannak várólisták, és mivel sajnos nagyon sok mellrákos nő van, ezek a listák hosszúak. Mivel nem minden kórházban működik onkoplasztikai sebészet, és vannak kiemelkedő emlőcentrumok, ahol a sebészek csodákat képesek tenni,  így vannak olyan kórházak, ahol ezek a várólisták több hónapot is mutatnak, mire valaki műtétre kerülhet.
Végtelenül megdöbbentem, mikor a baráti beszélgetésben eljutottunk ehhez a kérdéshez, drága barátaim a világ legtermészetesebb dolgaként mesélték, hogy 100-200 ezer !!!!! forintot adtak az őket műtő orvosoknak. Az orvosok nem csak, hogy elvárták, volt olyan aki előre közölte, hogy mennyit kér a helyreállító - még egyszer nyomatékosítom INGYENES - műtétért.

Nem általánosítok, mert az igazságtalan lenne. Eszem ágában sincs senki lelkébe tiporni. Nem vádaskodom és nem is ítélkezem.

Sajnos ezt a kérdést sosem fogja senki megoldani. Nem is tudom, hogy lehetne határt szabni a hálapénz zsebekbe vándorlásának.
Egyáltalán van értelme? Én is úgy gondolom, hogy ha az orvos a munkáján felül foglakozik velem, odaül az ágyam szélére, vagy tényleg időt és türelmet nem sajnálva ötödszörre is elmondja a kezelésem mibenlétét, akkor nekem, mint hálás betegnek egy lehetőségem van kifejezni az érzést : vagy pénzt adok vagy ajándékot veszek neki. Vajon ha az orvosok többet - a mostani fizetésük többszörösét - keresnék, akkor mi betegek nem dugdosnánk ugyan úgy a titkos kis pénzeket a jobb ellátás és figyelem reményében ? Dehogynem. És vajon különb ellátást kapunk azáltal, hogy dugdossuk a pénzt ? Biztos van olyan orvos, aki így működik. De az nem lehet, hogy ebbe mindenki belenyugszik, és éves szinten milliárdokat dugdosunk fehér köpenyes zsebekbe. És addig, amíg a google-ba beírt "hálapénz" keresőre HÁLAPÉNZ KALKULÁTOR ugrik a szemem elé, nem is lesz ez másképp.

Tavaly voltam egy orvosi előadáson, és az ország egyik vezető emlőspecialistája egy mérhetetlenül érdekes és informatív előadást tartott arról, hogy is folyik a mellrák kezelésének kórházi folyamata, kezdve a diagnózistól egész a rekonstrukcióig.
Akkor ő azt mondta, hogy a szakmai konferenciákon szokták mondani, hogy Magyarországot lehetne hívni a legtöbb félbehagyott mellrekonstrukció országának is.

Remélem, bízom, hiszem.... tudni nem vélem.. hogy ez nem azért alakult így, mert bár az OEP finanszírozza a mellek helyreállítását, de sajnos nem minden beteg tudja ugyanezt megtenni a Bűvös Fehér Borítékkal.
   
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése